Škrečok alebo kanárik? Aké sú rozdiely v chove vtákov a hlodavcov

0
1
Rozdiely v chove škrečka a kanárika – tipy na starostlivosť o hlodavce a vtáky.

Prosíka vaše dieťa o domáce zvieratko alebo hľadáte to pravé pre vás? Pre začínajúcich chovateľov sú ideálnymi spoločníkmi škrečky alebo kanáriky. Obľúbené sú tiež morčatá či potkany. Aké sú rozdiely v ich chove?

Chov hlodavcov

Medzi najčastejšie chované drobné domáce zvieratá patria hlodavce – škrečky, morčatá či potkany. Niet sa čomu čudovať, tieto roztomilé chlpaté stvorenia učarujú nejednému dieťaťu či dospelému. Sú pomerne nenáročné na starostlivosť, a tak sú ideálnou voľbou pre začínajúcich chovateľov.

Čo budete potrebovať na ich chov?

Základom na chov sú klietky pre hlodavce. Tie môžu mať rôzne rozmery. Nedajte sa však pomýliť, aj škrečky potrebujú dostatočne veľa životného priestoru. Predstava, že im postačí malá klietka, je ďaleko od reality. Pokiaľ chcete mať spokojného škrečka, doprajte mu priestor, v ktorom sa bude môcť dosýta vybehať. Súčasťou klietky by mala byť miska na krmivo, napájačka a domček, v ktorom sa môže zviera ukryť. Ďalej budete potrebovať kvalitné krmivo a podstielku.

Aby sa hlodavce nenudili, je vhodné im zaobstarať rôzne preliezky, tunely a iné prekážky, ktoré oživia ich životný priestor. Morčatá a potkany neodporúčame chovať samostatne. Sú to spoločenské zvieratá, ktoré potrebujú kamaráta rovnakého druhu. Naopak škrečky chovajte len po jednom.

Starostlivosť

Okrem pravidelného čistenia klietky, kŕmenia a výmeny vody nepotrebujú škrečky takmer žiadnu pozornosť. Teda za predpokladu, že im zabezpečíte aj dostatok vhodného vybavenia. Dožívajú sa pomerne nízkeho veku (do 3 rokov). Podobne, aj morčatá a potkany potrebujú dostatok zábavy v podobe rôznych hračiek. Dôležitý je tiež pohyb a zábava mimo klietky. Zároveň sú to kontaktné zvieratá, ktoré si pri troche trpezlivosti vytvoria s človekom blízky vzťah.

Chov vtákov

Operence sú nádhernými domácimi zvieratami, ktoré zaujmú na prvý pohľad. V závislosti od druhu sa môžu dožiť až 50 rokov, preto je potrebné, aby ste rozhodnutie o ich kúpe najprv poriadne zvážili.

Výbava pre vtáky

V prvom rade budete potrebovať dostatočne veľkú klietku alebo voliéru. O rozmeroch rozhoduje veľkosť konkrétneho druhu a počet chovaných jedincov. Vo väčšine prípadov sa odporúča ich chovať aspoň v páre, aby si mohli navzájom robiť spoločnosť počas vašej neprítomnosti. V klietke by sa malo nachádzať aj kŕmitko, napájačka, kúpeľňa, sépiová kosť a hniezdo alebo búdka pre vtáky (nutná v prípade hniezdenia).

Nezabudnite ani na zábavu. Kanáriky aj papagáje obľubujú rôzne preliezky, rebríky, hojdačky, závesné hračky či bidielka. Klietku však neprepĺňajte, aby toho nebolo na operenca priveľa. Radšej hračky častejšie obmieňajte.

Starostlivosť

Kanáriky sú pomerne nenáročné vtáčiky a pokiaľ im zabezpečíte všetko potrebné a možnosť každý deň sa poriadne preletieť, budú vám robiť radosť 10 až 15 rokov. Na druhej strane, papagáje ako sú ara, kakadu či žako, patria do rúk skúseným chovateľom. Vyžadujú si množstvo pozornosti, pravidelnú starostlivosť a sú dlhoveké. So svojimi chovateľmi si vytvárajú naozaj blízky vzťah.

fotografia: © bigstockphoto