Svetlá, zásuvky a odpadky: Šesť vecí, na ktoré veľa ľudí pri plánovaní kuchyne zabúda

0
10
Kuchyňa s osvetlením, praktickými zásuvkami a efektívnym odpadkovým systémom.
Šesť vecí pri plánovaní kuchyne

Plánovanie novej kuchyne je obvykle naplnené vzrušením – predstavy o dokonalej linke, krásnom dreze či spotrebičoch na mieru nás úplne pohltia. A práve vtedy, keď sa sústredíme na veľké veci, zabúdame na maličkosti, ktoré sú v kuchyni pre pohodlie a efektivitu zásadné. Skončíte tak, že máte nádhernú kuchyňu, ktorá vás však pri každom varení irituje drobnými nedostatkami. Poďme sa preto pozrieť na šesť vecí, na ktoré sa často zabúda, ale sú pre fungujúcu kuchyňu nevyhnutné.

Veľkosť pracovnej plochy

Čo si neuvedomíte hneď na začiatku, zistíte pri prvom rodinnom varení – pracovná plocha je základ každej krásnej modernej kuchyne. Odborníci na interiérový dizajn a aj štúdie  potvrdzujú, že dostatočne veľký priestor na prípravu jedál zvyšuje efektivitu práce v kuchyni a znižuje stres. Pri plánovaní tohto priestoru sa však pracovná plocha často redukuje v prospech toho úložného alebo väčších spotrebičov. Na pracovnej doske sa však nekrája len zelenina, ale končia aj objemné hrnce, kuchynské pomôcky a občas aj nejaký ten chaos, ktorý neoddeliteľne patrí k vareniu. Myslite preto pri navrhovaní tejto miestnosti na dostatočne veľkú pracovnú plochu.

Úložný priestor

Kto tvrdí, že v kuchyni nie je nikdy dosť úložného priestoru, ešte nevidel kuchyňu bez výsuvných políc či rohových skriniek. Kuchynské hrnce, nádoby, zásoby a spotrebiče si vyžadujú dobre navrhnutý úložný priestor, ktorý je praktický a využíva každý centimeter.

Využitie úložného priestoru, najmä vo výške očí a v dosahu rúk, výrazne ovplyvňuje spokojnosť pri varení.

Nechajte si preto poradiť od skúseného interiérového štúdia Bratislava a investujte do dobre navrhnutých výsuvných systémov alebo skriniek s rotačnými mechanizmami, vďaka ktorým nielenže ušetríte miesto, ale budete mať kuchyňu aj upratanú a všetky veci poruke.

Vetranie: Aby sa z kuchyne nestala sauna

Pokiaľ by ste mali kľúčové časti kuchynskej pohody zoradiť podľa priorít, vetranie by patrilo k tým najdôležitejším. Žiaden varný maratón sa nezaobíde bez toho, aby sa kuchyňou nešírili pary a pachy, ktoré preniknú do každého rohu. Silný digestor je nenahraditeľný, najmä ak kuchyňa nadväzuje na obývačku.

Kvalitné vetranie v kuchyni je spojené so zlepšením kvality ovzdušia a pohody bývania, čím sa znižuje vlhkosť a tvorba plesní.

Zvážte ale naozaj silný digestor alebo dokonca okno v kuchyni, pretože nič v tomto priestore nevyčistí vzduch lepšie.

Osvetlenie: Aby ste si nepokrájali prsty namiesto cibule

Na pracovnú dosku často dopadá svetlo z okna, no v zime alebo večer to už nestačí. Pri plánovaní kuchyne sa preto treba sústrediť na dostatočné osvetlenie, ideálne rozdelené na tri typy – základné, pracovné a dekoratívne.

Správne osvetlenie nielenže znižuje únavu očí, ale môže tiež zabrániť úrazom.

Miesto na triedený odpad

V kuchyni sa za jeden deň vyprodukuje obrovské množstvo odpadu – či už organického, plastového, alebo papierového. V čase, keď je jeho separovanie normou, je zvláštne, ako často sa zabúda na praktické miesto na triedený odpad. Ideálne je mať zabudovaný systém na separáciu pod drezom alebo na inom ľahko prístupnom mieste. Správne navrhnuté miesto na separáciu odpadu v kuchyni podporuje lepšie ekologické návyky domácností. Zabudovaním košov priamo do nábytku získate poriadok a navyše šetríte priestor.

Zdroj elektrickej energie

Elektrických spotrebičov v kuchyni nie je nikdy dosť – od mixéra po kávovar, všetky tieto hračky potrebujú zásuvky. Pri plánovaní kuchyne je preto dôležité rozmiestniť ich tam, kde ich budete naozaj používať. Na čo vám bude päť zásuviek na jednej strane kuchynskej linky, keď druhá zostane bez prístupu k elektrine? Podľa štúdií je dokonca ergonómia kuchyne pri používaní spotrebičov výrazne zlepšená správnym počtom a rozmiestnením zásuviek.

Pri plánovaní tohto priestoru myslite nielen na estetiku, ale aj na praktické aspekty. Nezabúdajte tiež, že kuchyňa je miesto, kde sa tvorí nielen jedlo, ale aj pohoda.

Zdroj obrázka: Who is Danny/Adobe.stock.com